Γύψος ή νάρθηκας: Διαφορές και τι να περιμένετε όταν βγούνε
Γύψος ή νάρθηκας μπορεί να απαιτηθεί όταν το παιδί σας τραυματιστεί ή χτυπήσει. Τι είναι όμως το ένα και τι το άλλο? Ποιες οι διαφορές? Και τι να περιμένετε όταν αφαιρεθούν?
Πάμε να δούμε τις βασικές αρχές.
Γύψος ή νάρθηκας: Ποιες είναι οι διαφορές;
Και ο γύψος και ο νάρθηκας χρησιμοποιούνται για να ακινητοποιήσουν και να προστατέψουν ένα τραυματισμένο σκέλος.
Ο γύψος είναι αυτό που έχει ο πιο πολύς κόσμος στο νου του όταν σπάει ένα χέρι ή ένα πόδι. Μπορεί να είναι είτε ο κλασσικός με άσπρο χρώμα που πατροπαράδοτα χρησιμοποιείται είτε πιο σύγχρονες μορφές, όπως ο γύψος ρητίνης (με διάφορα χρώματα).
Νάρθηκας είναι μια ευρεία έννοια που πρακτικά σημαίνει ότι πάλι χρησιμοποιείται για ακινητοποίηση αλλά επιτρέπει μια κάποια κίνηση και είναι κατασκευασμένος από πιο „μαλακά“ υλικά συνήθως.
Ο γύψος βασικά, αφού βραχεί, θα γίνει τελείως άκαμπτος και προσφέρει πλήρη και αυστηρή ακινητοποίηση. Ο νάρθηκας από την άλλη μπορεί να είναι και κάτι που θα αγοραστεί από ένα κατάστημα ορθοπαιδικών ειδών, μπορεί να αφαιρεθεί και να ξαναμπεί και δεν προσφέρει τόσο αυστηρή ακινητοποίηση.
Πότε μπορεί να χρειαστεί γύψος;
Όπως είπαμε, γύψος χρησιμοποιείται όταν θέλουμε απόλυτη ακινητοποίηση για να αφήσουμε κάτι να επουλωθεί. Παραδείγματα είναι:
- Κατάγματα σχεδόν όλων των ειδών.
- Μετά από ένα χειρουργείο (εξαρτάται από το χειρουργείο).
- Βαριά διαστρέμματα ή βαριές κακώσεις ακόμη και χωρίς κάταγμα.
Πότε μπορεί να χρειαστεί νάρθηκας;
Ένας νάρθηκας μπορεί να χρειαστεί στις παρακάτω περιπτώσεις:
- Ελαφρά διαστρέμματα.
- Ελαφρές μυϊκές κακώσεις.
- Τενοντίτιδες και πόνοι από υπερβολική χρήση.
- Περιπτώσεις όπως αυτές που θα αναφερθούν παρακάτω.
Νάρθηκες: Η πιο ευρεία έννοια του όρου
Νάρθηκες μπορεί να χρειαστούν και να χρησιμοποιηθούν και σε περιπτώσεις όπως η σκολίωση, σε περιπτώσεις παιδιών με εγκεφαλική παράλυση, στη Δυσπλασία του Ισχίου, στη βάδιση στις μύτες των ποδιών και σε πολλές άλλες καταστάσεις.
Αναλόγως την πάθηση και το πρόβλημα που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί, οι νάρθηκες μπορεί να είναι εξατομικευμένοι, κατασκευασμένοι από μαλακά ή σκληρά υλικά κλπ.
Επίσης μπορεί να βρίσκονται σε διάφορα μεγέθη αναλόγως με το αν προορίζονται για βρεφάκια, για παιδιά ή για εφήβους.
Γύψος ή νάρθηκας: Συμβουλές
Κατά την περίοδο που θα φοράτε έναν γύψο πρέπει να προσέξετε τις παρακάτω συμβουλές:
- Κρατήστε το γύψο στεγνό. Σε περίπτωση που βραχεί μπορεί να μαλακώσει και να πρέπει να αλλαχθεί. (Βέβαια τη σύγχρονη εποχή υπάρχουν και αδιάβροχοι γύψοι αλλά ο κανόνας είναι να μένει στεγνός).
- Σε περίπτωση έντονης φαγούρας χρησιμοποιείστε ένα μακρύ αντικείμενο (μολύβι, καλαμάκι κλπ.) και προσέξτε μην χαθεί μέσα στο γύψο. Είναι πολύ σημαντικό να μην βυθιστεί μέσα στο γύψο κάποιο αντικείμενο.
- Προσέξτε τις άκρες του γύψου μην τυχόν προκαλούν ερεθισμό και πληγές στο δέρμα.
- Προσέξτε πιθανή μετακίνηση του γύψου. Αν παρατηρήσετε ότι ο γύψος μετακινήθηκε σημαντικά από την αρχική του θέση επικοινωνήστε με τον ιατρό σας.
Γύψος ή νάρθηκας: Τι να περιμένετε μόλις αφαιρεθούν.
Ένας γύψος συνήθως παραμένει από 4 έως 6 εβδομάδες. Για να αφαιρεθεί χρησιμοποιείται ένας ιατρικός τροχός που κάνει μεν θόρυβο αλλά η λειτουργία του στηρίζεται στη δόνηση και δεν „κόβει“.
Μόλις αφαιρεθεί ένας γύψος θα παρατηρήσετε τα εξής:
- Το δέρμα του παιδιού σας θα είναι κάπως πιο ξηρό, πιο άσπρο ή πιο ερυθρό και γενικότερα κάπως διαφορετικό.
- Το χέρι ή το πόδι θα φαίνεται πιο λεπτό και πιο αδύναμο σε σύγκριση με το υγιές.
- Οι μύες θα φαίνονται πιο ατροφικοί.
Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και οφείλονται στο γεγονός ότι το χέρι ή το πόδι, το παιδί δεν το χρησιμοποιούσε. Οι μύες θα ξανα-δυναμώσουν και το αντίστοιχο σκέλος θα αυξηθεί σε διάμετρο και θα δυναμώσει. Όλα αυτά θα γίνουν σταδιακά με την χρήση του χεριού ή το ποδιού.
Συμπερασματικά
Αν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει τραυματιστεί ή υποστεί κάποιο κάταγμα, κλείστε ένα ραντεβού στο ιατρείο μας. Η εμπειρία μας με γύψους στην παιδική ηλικία είναι μεγάλη και μπορούμε να απαντήσουμε κάθε απορία σας.