Κάταγμα – Εξάρθρημα Monteggia σε παιδί
Το κάταγμα – εξάρθρημα Monteggia σε παιδί αποτελεί μια κάκωση στην περιοχή του αντιβραχίου (του πήχυ) και του αγκώνα. Ονομάζεται έτσι γιατί η κάκωση αυτή περιλαμβάνει 2 βασικά χαρακτηριστικά:
- Κάταγμα της ωλένης.
- Εξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας.
Για μια γενικότερη σύνοψη των πιο συχνών κακώσεων στην περιοχή του αγκώνα σε παιδιά μπορείτε να πατήσετε εδώ.

Αιτιολογία – Συμπτώματα
Η αιτιολογία είναι όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις των καταγμάτων η πτώση από κάποιο ύψος. Για να προστατευτεί το παιδί, τοποθετεί το χεράκι του έκταση. Λόγω της πρόσκρουσης με το έδαφος θα επέλθει ένα κάταγμα στο οστό της ωλένης, το οποίο θα συνδυαστεί δυστυχώς με εξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας.
Αυτός ο συνδυασμός των κακώσεων αποτελεί το κάταγμα – εξάρθρημα Monteggia. Αν συμβεί μόνο κάταγμα της ωλένης τότε η κάκωση δεν ονομάζεται όπως αναφέρθηκε.
Τα συμπτώματα που θα έχει το παιδί είναι κυρίως ο πόνος και το οίδημα (πρήξιμο). Αναλόγως με την παρεκτόπιση του κατάγματος της ωλένης μπορεί να παρατηρηθεί και παραμόρφωση του χεριού.

Κάταγμα – Εξάρθρημα Monteggia – Διάγνωση
Η διάγνωση είναι εύκολη και γίνεται με απλές ακτιινογραφίες. Εξαιρετικά σπάνια θα απαιτηθεί αξονική ή μαγνητική τομογραφία.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε περίπτωση κατάγματος της ωλένης πρέπει πάντα να συμπεριλαμβάνεται στον ακτινολογικό έλεγχο και οι αρθρώσεις της πηχεοκαρπικής και του αγκώνα. Αν σε κάταγμα της ωλένης δεν απεικονίζεται στην ακτινογραφία ο αγκώνας μπορεί να υπάρχει εξάρθρημα της κεφαλής της κερκίδας. Αυτό θα μείνει αδιάγνωστο με καταστροφικές συνέπειες στο μέλλον.

Ταξινόμηση
Υπάρχουν πολλοί τύποι της συγκεκριμένης κάκωσης. Η ταξινόμηση γίνεται αναλόγως με την κατεύθυνση του εξαρθρήματος της κεφαλής της κερκίδας και του κατάγματος της ωλένης. Συνοπτικά αναφέρουμε ότι υπάρχουν 4 τύποι για το κάταγμα – εξάρθρημα Monteggia καθώς η ανάλυση αυτών ξεφεύγει από τα ενημερωτικά πλαίσια αυτού του άρθρου.
Η ταξινόμηση είναι σημαντικό να γίνεται καθώς θα είναι διαφορετικό και το είδος της ανάταξης αλλά και της ακινητοποίησης.

Κάταγμα – Εξάρθρημα Monteggia – Αντιμετώπιση
Ο στόχος στο κάταγμα – εξάρθρημα Monteggia είναι να αναταχθεί η κεφαλή της κερκίδας αλλά και το κάταγμα. Κυρίως όμως η κεφαλή της κερκίδας.
Εάν δεν αναταχθεί η κεφαλή της κερκίδας το παιδί θα χρειαστεί χειρουργείο στο μέλλον. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να μην χαθεί η διάγνωση αυτή.
- Η αντιμετώπιση μπορεί να είναι είτε συντηρητική είτε χειρουργική.
Στη συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνεται η ανάταξη του κατάγματος της ωλένης (κυρίως του μήκους της) η οποία θα οδηγήσει και στην ανάταξη της κεφαλής της κερκίδας. Εάν αυτό είναι εφικτό τότε το χέρι ακινητοποιείται στη αντίστοιχη θέση (ανάλογα με την ταξινόμηση) με γυψονάρθηκα ή γυψεπίδεσμο πάνω από τον αγκώνα.
Εάν δεν μπορεί να αναταχθεί επαρκώς το κάταγμα της ωλένης ή δεν ανατάσσεται η κεφαλή της κερκίδας απαιτείται χειρουργική αντιμετώπιση με σταθεροποίηση του κατάγματος της ωλένης, η οποία θα ανατάξει και την κεφαλή της κερκίδας.

Αν το κάταγμα της ωλένης αναχθεί πλήρως αλλά η κεφαλή της κερκίδας δεν ανατάσσεται (σπάνια περίπτωση) τότε πρέπει να προσεγγιστεί μέσω τομής και η κεφαλή της κερκίδας ώστε να αναταχθεί και αυτή. Για τους λάτρεις των αγγλικών μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.
Συμπερασματικά
Δεν είναι λίγες οι φορές που το κάταγμα – εξάρθρημα Monteggia παραμένει αδιάγνωστο. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί η προσοχή εστιάζεται μόνο στο κάταγμα της ωλένης είτε δεν υπάρχει επαρκής και πλήρης ακτινολογικός έλεγχος, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.
Αν το κάταγμα – εξάρθρημα Monteggia παραμείνει αδιάγνωστο, το κάταγμα της ωλένης θα κολλήσει και θα κολλήσει καλά. Αλλά η κεφαλή της κερκίδας θα παραμείνει εξαρθρωμένη και το παιδί θα χάσει μεγάλο εύρος κίνησης από τον αγκώνα. Κατά 99% το παιδί θα χρειαστεί πάλι χειρουργείο (το οποίο είναι πολύ πιο δύσκολο) για να αναταχθεί και η κεφαλή της κερκίδας.