fbpx
Καθοδηγούμενη ανάπτυξη στην Παιδοορθοπαιδική
διάβασε τώρα
άρθρα
info
ενημέρωση
νέα

Καθοδηγούμενη Ανάπτυξη στην Παιδοορθοπαιδική

Με τον όρο „καθοδηγούμενη ανάπτυξη“ στην Παιδοορθοπαιδική εννοούμε ότι με μια ελάχιστης επεμβατικότητας επέμβαση καθοδηγούμε την ανάπτυξη κάποιου σκέλους (συνήθως στα κάτω άκρα) προς τη σωστή του, ανατομική θέση.

Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Κατά τη διάρκεια της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ζωής, τα πόδια, τα γόνατα και οι γοφοί αλλά και όλη η μεταξύ τους σύνδεση θα περάσουν από πολλά στάδια. Αναλόγως την ηλικία του παιδιού, κάποιες από αυτές τις παρεκκλίσεις είναι απολύτως φυσιολογικές και θα ομαλοποιηθούν με την πάροδο του χρόνου.

Ένας εξειδικευμένος παιδοορθοπαιδικός είναι ο μόνος κατάλληλος γιατρός για να σας καθοδηγήσει εάν αυτό που παρατηρείται είναι συμβατό με την ηλικία του παιδιού και συνεπώς φυσιολογικό ή όχι. Για ΄όλες αυτές τις αποκλίσεις από τη φυσιολογική βάδιση μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

Παιδοορθοπαιδική: Με αυτές τις πλάκες επιτυγχάνεται η καθοδηγούμενη ανάπτυξη.
Παιδοορθοπαιδική: Με αυτές τις πλάκες επιτυγχάνεται η καθοδηγούμενη ανάπτυξη.

Ανατομία – Καθοδηγούμενη Ανάπτυξη – Παιδοορθοπαιδική

Τα οστά στον παιδιατρικό πληθυσμό διαφέρουν από αυτά των ενηλίκων καθώς ακόμη αναπτύσσονται. Τα σημεία από τα οποία αναπτύσσονται τα οστά ονομάζονται „αυξητικές πλάκες“ ή στα αγγλικά „growth plates“.

  • Αυτό το χαρακτηριστικό μας δίνει ένα ΜΟΝΑΔΙΚΟ και ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ πλεονέκτημα, να εκμεταλλευτούμε αυτά τα σημεία για να οδηγήσουμε την ανάπτυξη ενός οστού „εκεί που θέλουμε εμείς“, δηλαδή στη σωστή τους θέση.

Αυτό το πλεονέκτημα χάνεται όταν το παιδί φτάσει στην σκελετική ωρίμανση. Χονδρικά αυτό υπολογίζεται πως είναι σε ηλικία 14 ετών για τα κορίτσια και 16 ετών για τα αγόρια. Να σημειωθεί ότι το όριο αυτό σε περίπτωση που χρειαστεί χειρουργείο ένα παιδί, μπορεί να εκτιμηθεί επακριβώς.

Παιδοορθοπαιδική: Διεγχειρητική ακτινογραφία επιφυσιόδεσης
Παιδοορθοπαιδική: Διεγχειρητική ακτινογραφία επιφυσιόδεσης

Παρεκκλίσεις από το φυσιολογικό – Καθοδηγούμενη Ανάπτυξη – Παιδοορθοπαιδική

Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ζωής, τα πόδια, τα γόνατα και οι γοφοί αλλά και όλη η μεταξύ τους σύνδεση θα περάσουν από πολλά στάδια.

Σε κάποιες περιπτώσεις, ο οργανισμός δεν θα επιτύχει το αναμενόμενο αποτέλεσμα και δεν θα διορθώσει μία απόκλιση από το φυσιολογικό. Αυτές οι περιπτώσεις, οι οποίες μάλιστα είναι πολλές, ονομάζονται ιδιοπαθούς αιτιολογίας. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιο παθολογικό υπόβαθρο ή κάποιο γενικότερο πρόβλημα στο παιδί που τα οστά του παρεκκλίνουν από την φυσιολογική ανατομία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των περιπτώσεων αποτελούν η ιδιοπαθής βλαισογονία, η ιδιοπαθής ραιβογονία και η ανισοσκελία. Για να μάθετε περισσότερα για την βλαισογονία και τη ραιβογονία πατήστε εδώ. Για να μάθετε περισσότερα για την ανισοσκελία πατήστε εδώ.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις τα οστά αποκλίνουν από την φυσιολογική ανατομία επειδή, όντως υπάρχει κάποιο παθολογικό υπόβαθρο, όπως στη νόσο του Blount, στη νόσο των πολλαπλών εξοστώσεων κ.α.

Η καθοδηγούμενη ανάπτυξη (guided growth) „δουλεύει“ σε όλες τις περιπτώσεις.

Επιφυσιόδεση για τη διόρθωση της βλαισογονίας επί εδάφους της νόσου των πολλαπλών εξοστώσεων.

Καθοδηγούμενη Ανάπτυξη – Τεχνική – Παιδοορθοπαιδική

Η καθοδηγούμενη ανάπτυξη έδωσε την δυνατότητα να αντιμετωπιστούν παθήσεις και αποκλίσεις που παλαιότερα θεωρούνταν αδιανόητο να αντιμετωπιστούν ή απαιτούσαν μεγάλα και επίπονα χειρουργεία.

  • Η καθοδηγούμενη ανάπτυξη χρησιμοποιεί υλικά που έχουν το μέγεθος ενός συνδετήρα. Το υλικό αυτό αποτελείται από μία πλάκα και δύο βίδες και εισάγεται με τέτοιο τρόπο, στο σημείο που αναπτύσσεται το οστό, ώστε να μπλοκάρει την ανάπτυξη του.

Το που θα εισαχθεί αυτό το υλικό, εάν είναι από την εσωτερική ή την εξωτερική πλευρά, το αν είναι στο μηριαίο ή στην κνήμη θα εξαρτηθεί από λεπτομερή ανάλυση της κάθε περίπτωσης και του κάθε ασθενούς. Το πότε θα εισαχθεί (σε ποια ηλικία δηλαδή) αποτελεί ακόμη πιο εξειδικευμένη μελέτη που πρέπει να λάβει υπόψιν πολλούς παράγοντες.

Ο λόγος που απαιτείται τόσο λεπτομερή προεγχειρητική μελέτη είναι γιατί όταν θα αφαιρεθεί το υλικό, το οστό θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κανονικά. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αν δεν υπάρχει λεπτομερής μελέτη, η απόκλιση ή η παραμόρφωση μπορεί να επιστρέψει πίσω και είναι σαν μην έγινε τίποτα.

Διόρθωση ιδιοπαθο΄ύς βλαισογονίας με απλή τοποθέτηση μίας πλάκας.

Καθοδηγούμενη Ανάπτυξη – Πλεονεκτήματα – Παιδοορθοπαιδική

Εάν ο προεγχειρητικός έλεγχος και η χρονική στιγμή της τοποθέτησης της πλάκας, επέμβαση γνωστή και ως επιφυσιόδεση, είναι σωστά, τότε η μέθοδος έχει μόνο πλεονεκτήματα, τα οποία είναι:

  • Καμία παρέμβαση στο οστό. Δεν διενεργείται οστεοτομία, „σπάσιμο“ δηλαδή του οστού.
  • Ελάχιστης επεμβατικότητας χειρουργείο με τομές που δεν ξεπερνάνε το 1-2cm.
  • Ελάχιστος έως καθόλου μετεγχειρητικός πόνος.
  • Μηδαμινή πιθανότητα μόλυνσης ή φλεγμονής.
  • Μηδαμινή πιθανότητα αιμορραγίας ή αιματώματος.
  • Επιτρέπεται η άμεση φόρτιση του ασθενούς.
  • Εξιτήριο μπορεί να πάρει ο ασθενής την ίδια ημέρα.

Προσοχή απαιτείται μόνο στους τακτικούς επανελέγχους, καθώς μόλις το υλικό πετύχει το στόχο του και διορθώσει την ανατομία των οστών, πρέπει να αφαιρεθεί.

Διόρθωση ραιβογονίας με τοποθέτηση πλάκας από την εξωτερική πλευρά.

Ποιες είναι οι επιλογές αν ένα παιδί φτάσει στην σκελετική ωρίμανση;

Αν το παιδί φτάσει στην σκελετική ωρίμανση, πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα οστά δεν αναπτύσσονται άλλο και συνεπώς τα σημεία που εκμεταλλευόμαστε για την καθοδηγούμενη ανάπτυξη έχουν κλείσει και έχουν οστεοποιηθεί (έχουν γίνει οστό).

Η καθοδηγούμενη ανάπτυξη πλέον δεν μπορεί να λειτουργήσει και οι επιλογές είναι οι εξής:

  • Αποδοχή της παραμόρφωσης και παρέμβαση μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια πόνου ή τα πρώτα ακτινολογικά ευρήματα αρθρίτιδας.
  • Οστεοτομίες, ιατρικό δηλαδή σπάσιμο του οστού ώστε να αλλάξει η ανατομία του και να επανατοποθετηθεί στη σωστή του θέση.
  • Αντικατάσταση της άρθρωσης σε περίπτωση τελικής βλάβης (ολική αρθροπλαστική, αρθρόδεση).

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι η άλλη επιλογή είναι οι οστεοτομίες, που συγκριτικά με την καθοδηγούμενη ανάπτυξη χαρακτηρίζονται από:

  • Ιατρικό κάταγμα – „σπάσιμο“ του οστού.
  • Συνεπώς, μετεγχειρητικά πολύ πιο πολύς πόνος.
  • Μεγάλες τομές.
  • Χρήση ογκωδών υλικών οστεοσύνθεσης.
  • Πιο αυξημένη πιθανότητα μετεγχειρητικής λοίμωξης ή αιμορραγίας.
  • Απαγορεύεται η φόρτιση του ασθενούς για 6 εβδομάδες.
  • Πιθανότητα μη πώρωσης του ιατρικού κατάγματος.

 Συμπερασματικά – Καθοδηγούμενη Ανάπτυξη – Παιδοορθοπαιδική

Πολλές παθήσεις, όπως για παράδειγμα η ανισοσκελία που παλαιότερα αντιμετωπιζόταν μόνο με επιμήκυνση του κοντύτερου σκέλους, πλέον μπορούν να αντιμετωπισθούν με τεχνικές ελάχιστες επεμβατικότητας.

  • Είναι πολύ σημαντικό όμως να προλάβει κάποιος να έχει την επιλογή αυτής της τεχνικής. Αυτό σημαίνει ότι τα χειρουργεία αυτά πρέπει να γίνουν πριν την σκελετική ωρίμανση.

Εάν δεν αντιμετωπιστούν αυτές οι αποκλίσεις θα οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε πόνους στις αρθρώσεις ή/και σε αρθρίτιδα.

Με σωστό προεγχειρητικό έλεγχο η καθοδηγούμενη ανάπτυξη αποτελεί μία φιλοσοφία χειρουργικής τεχνικής που προσφέρει με τον πιο ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, διόρθωση της ανατομίας των οστών και μακροπρόθεσμα ΜΗ εμφάνιση πόνων και αρθρίτιδας.