ΠΑΙΔΟΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
διάβασε τώρα
άρθρα
info
ενημέρωση
νέα

Παιδοορθοπαιδικός: Γιατί τον χρειάζομαι;

Ο Παιδοορθοπαιδικός είναι ένας Ορθοπαιδικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Παιδο-ορθοπαιδική. Ο Παιδοορθοπαιδικός λαμβάνει εξειδικευμένη εκπαίδευση για την διάγνωση και την αντιμετώπιση των παθήσεων και των κακώσεων της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

παιδοορθοπαιδικός-θεσσαλονίκη

Παιδοορθοπαιδικός: Τι διαφορά έχει από τον κλασικό Ορθοπαιδικό;

Ο παιδοορθοπαιδικός είναι κατά βάση Ορθοπαιδικός. Η διαφορά που έχει από τον κλασσικό Ορθοπαιδικό είναι πως εκπαιδεύεται επιπλέον και εξειδικεύεται σε έναν „κομμάτι“ του πληθυσμού, που είναι τα παιδιά.

Τα πατροπαράδοτα βιβλία και η κλασική εκπαίδευση στην Ορθοπαιδική προετοιμάζουν ελάχιστα έως καθόλου έναν Ορθοπαιδικό για την διαχείριση παθήσεων και κακώσεων στην παιδική ηλικία. Πολλοί Ορθοπαιδικοί, σε πολλά νοσοκομεία της χώρας λαμβάνουν την ειδικότητα τους χωρίς να έχουν δει σχεδόν ποτέ κάποια πάθηση σε παιδί ή τουλάχιστον η εμπειρία είναι μικρή.

Η εξειδίκευση στην Παιδοορθοπαιδική συνήθως απαιτεί επιπρόσθετη εκπαίδευση σε κέντρα του εξωτερικού.

Παιδοορθοπαιδικός. Γιατί τον χρειάζομαι;

Γιατί να πάω το παιδί μου σε έναν Παιδοορθοπαιδικό και όχι σε έναν Ορθοπαιδικό;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως ο Παιδοορθοπαιδικός είναι και αυτός Ορθοπαιδικός. Μπορείτε να πάτε κάλλιστα το παιδί σας σε έναν Ορθοπαιδικό και είναι πιθανόν να υπάρχουν πολλοί Ορθοπαιδικοί που έχουν γνώσεις παιδοορθοπαιδικής.

Όμως, ένας πραγματικός Παιδοορθοπαιδικός που έχει εξειδικευτεί στο κομμάτι αυτό γνωρίζει επακριβώς:

 • Τι είναι φυσιολογικό και τι όχι για το παιδί σας.
 • Ποιο βάδισμα είναι φυσιολογικό και ποιο όχι. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 • Σε ποιες ηλικίες αναμένουμε ότι θα δούμε κάτι που μπορεί να μην θεωρείται φυσιολογικό.
 • Σε ποια ηλικία οφείλει να „περάσει“ αυτό που δεν θεωρούμε φυσιολογικό.
 • Ποια πράγματα πρέπει να ελέγξει αναλόγως με την ηλικία (βρέφη, νεογέννητα, παιδιά, έφηβοι κλπ).
 • Πότε πρέπει να επέμβει για κάτι και πότε να σας καθησυχάσει.
"εξάρθρημα"-αγκώνα-σε-παιδιά

Συνεχίζω να μην πείθομαι γιατί πρέπει να εξετάζει το παιδί μου Παιδοορθοπαιδικός. Άλλοι λόγοι;

Θα μπορούσαμε να απαριθμήσουμε αμέτρητους λόγους με τον κυριότερο να είναι ότι συνήθως όταν αποφασίζουν οι γονείς να αντιμετωπιστεί κάτι στο παιδί τους, είναι ήδη αργά γιατί δεν απευθύνθηκαν σε εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό.

Και αντιθέτως: Πολλά χρόνια „ταλαιπωρούν“ τα παιδιά τους με πάτους, ένθετα, ειδικά κατασκευασμένα παπούτσια, ασκήσεις ενώ το μόνο που χρειάζονται είναι να πάρουν μια σωστή και επιστημονική γνώμη και να αφήσουν την μαγεία του χρόνου να κάνει την δουλειά του.

Επίσης:

 • Τα παιδιά σε αντίθεση με τους ενήλικες ακόμη μεγαλώνουν από ειδικά σημεία στα οστά τους, που ονομάζονται „επιφυσιακές πλάκες“. Ο Παιδοορθοπαιδικός μπορεί να τα εκμεταλλευτεί αυτά τα σημεία για να διορθώσει πολλά πράγματα ή ακόμη και να σας καθοδηγήσει αναλόγως ώστε να μην επηρεαστούν και αλλάξουν την ανάπτυξη του παιδιού.
 • Στα κατάγματα στα παιδιά, ο οργανισμός τους έχει ένα απίστευτο δυναμικό επούλωσης. Οι βασικές αρχές είναι τελείως διαφορετικές από αυτές των ενηλίκων. Ο Παιδοορθοπαιδικός μπορεί να σας πει ποιο κάταγμα χρειάζεται χειρουργείο και ποιο όχι. Είναι πολύ πιθανό ένα κάταγμα που απαιτεί χειρουργείο σε έναν ενήλικα να απαιτεί μόνο έναν νάρθηκα σε ένα μικρό παιδί.
 • Τα παιδιά παρουσιάζουν πολλές φορές τους λεγόμενους „πόνους ανάπτυξης“ αλλά ο Παιδοορθοπαιδικός είναι αυτός που γνωρίζει τι πρέπει να ελέγξει ώστε να βεβαιώσει ότι δεν πρέπει να αγχώνεστε.

Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πάρα πολλές παθήσεις στα παιδιά είναι ασυμπτωματικές. Αυτό σημαίνει ότι το παιδί δεν έχει κανένα σύμπτωμα ή πόνο. Ο Παιδοορθοπαιδικός ξέρει τι να ελέγξει και σας προτείνει την αντίστοιχη θεραπεία ώστε αυτές οι παθήσεις να μην εκδηλώσουν συμπτώματα αργότερα στη ζωή.

Παιδοορθοπαιδικός. Βάδιση προς τα μέσα

Παιδοορθοπαιδικός: Εξειδικευμένες υπηρεσίες και συνιστώμενοι έλεγχοι.

 • Παιδοορθοπαιδικός έλεγχος νεογνών. Τις πρώτες ημέρες που θα γεννηθεί το μωράκι σας προγραμματίστε ένα έλεγχο από εξειδικευμένο Παιδοορθοπαιδικό. Δεν είναι λίγες οι φορές που απευθύνονται στο ιατρείο μας όταν είναι ήδη αργά. Και όταν λέμε αργά εννοούμε ότι κάποιες παθήσεις ακόμη και τον 6ο μήνα ζωής να απευθυνθείτε, είναι ήδη αργά. Υπάρχουν παθήσεις που ακόμη δεν γνωρίζουν πολλοί ότι υπάρχουν.  
 • Υπερηχογράφημα ισχίου σε νεογνά. Ίσως η πιο σημαντική εξέταση που εξασφαλίζει ανώδυνα ισχία για το υπόλοιπο της ζωής σας. Πρέπει να πραγματοποιηθεί το αργότερο την 4η έως 6η εβδομάδα ζωής και μπορεί να χρειαστεί να επαναληφθεί 1 ή 2 φορές.
 • Έλεγχος σε ηλικία 2 ετών για να επιβεβαιωθεί και να ελεγχθεί ο άξονας των ποδιών. Η ραιβογονία των νεογνών πρέπει να αρχίσει να μεταπηδά σε βλαισογονία.
 • Μετά την ηλικία των 2 ετών, παιδοορθοπαιδικός έλεγχος 1 φορά τον χρόνο για εκτίμηση της βάδισης (βάδιση προς τα μέσα, βάδιση προς τα έξω) κλπ.
 • Κάθε φορά που το παιδί κουτσαίνει απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο Παιδοορθοπαιδικό. Μην παίρνετε απλά παυσίπονα για να σταματήσει το παιδί να πονάει. Ψάχνουμε την αιτία, δεν „κρύβουμε“ το σύμπτωμα.
 • Κάθε φορά που το παιδί έχει χτυπήσει και σε 1 με 2 ημέρες δεν είναι όπως πριν, είναι πάρα πολύ πιθανό να έχει υποστεί κάταγμα. Ναι, καλά ακούσατε. Τα οστά στα παιδιά σπάνε εύκολα.
 • Όλα τα κορίτσια από την ηλικία των 10 ετών και μετά καλό είναι να ελέγχονται από εξειδικευμένο Παιδοορθοπαιδικό για την πιθανότητα σκολίωσης.
Παιδοορθοπαιδκός. Τι ακριβώς είναι;

Εξειδικευμένες Υπηρεσίες:

 • Υπερηχογράφημα βρεφικού ισχίου. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.
 • Διόρθωση βλαισογονίας και ραιβογονίας με τον πιο σύγχρονο και ελάχιστα επεμβατικό τρόπο, την επιφυσιόδεση. Διαβάστε εδώ.
 • Διόρθωση ανισοσκελίας είτε με επιφυσίοδεση στο μακρύ σκέλος είτε με επιμήκυνση με μαγνητικό ήλο στο κοντό σκέλος. Η επιλογή της μεθόδου εξαρτάται από την ηλικία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ και εδώ.
 • Εγχύσεις Botox σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση ή άλλα νευρολογικά προβλήματα υπό ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΙΚΗ ΚΑΘΟΔΗΓΗΣΗ για το μέγιστο δυνατό και καλύτερο αποτέλεσμα. Διαβάστε εδώ.
 • Υπερηχογραφικός έλεγχος όλων των αρθρώσεων και των οστών.
 • Σκολίωση – Κύφωση. Διαβάστε περισσότερα εδώ.
 • Εξειδικευμένη γνώμη για το αν πρέπει να ανησυχείτε για κάτι ή όχι. Διαβάστε πολλές ανησυχίες των γονέων εδώ.