Παιδοορθοπαιδική Ιωάννης Δελνιώτης Θεσσαλονίκη

Παιδοορθοπαιδική

Η παιδοορθοπαιδική αποτελεί υπο-ειδικότητα της Ορθοπαιδικής που ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων.

Το πεδίο της Παιδοορθοπαιδικής είναι ευρύτατο και περιλαμβάνει παθήσεις (και κακώσεις) των άνω άκρων, της σπονδυλικής στήλης και των κάτω άκρων.

Σε ποιες ηλικιακές ομάδες αναφέρεται η Παιδοορθοπαιδική;

Το εύρος της Παιδοορθοπαιδικής ασκείται σε βρέφη από την 1η ημέρα της γέννησης τους και περιλαμβάνει όλη την βρεφική, την παιδική και εφηβική ηλικία μέχρι και την σκελετική ωρίμανση. Πρακτικά αυτό σημαίνει, κατά μέσο όρο, την ηλικία των 16 ετών στα αγόρια και την ηλικία των 14 ετών στα κορίτσια . Το εύρος μπορεί να ποικίλλει και εξαρτάται από την σκελετική ηλικία και όχι την βιολογική ηλικία.

Να σημειωθεί ότι παρόλο που η εξειδίκευση μας ονομάζεται Παιδοορθοπαιδική, το 50% των ασθενών που προσέρχονται για εξέταση αποτελούν αγόρια και κορίτσια στην εφηβική ηλικία. Ο σωστός λοιπόν όρος της Παιδοορθοπαιδικής είναι:  Ορθοπαιδική Παίδων, Εφήβων και Νεαρών Ενηλίκων.

Επίσης η Παιδοορθοπαιδική και οι τεχνικές της μπορούν να εφαρμοστούν και σε ενήλικες υπό συγκεκριμένες ενδείξεις όπως:

α)  επεμβάσεις „διάσωσης“ του ισχίου για να καθυστερήσει μια ολική αρθροπλαστική ισχίου (να καθυστερήσει δηλαδή η επέμβαση αντικατάστασης της άρθρωσης του γοφού).

β)  επεμβάσεις διόρθωσης του άξονα των κάτω άκρων (οστεοτομίες μετά την σκελετική ωρίμανση) για να αποφευχθεί η αρθρίτιδα του γόνατος και της ποδοκνημικής άρθρωσης.

γ) η παρακολούθηση και η χειρουργική παρέμβαση, όταν χρειάζεται, ασθενών που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση ή άλλο νευρολογικό νόσημα και παρακολουθούνται ήδη από την βρεφική ηλικία.

Μαμά και Γιος Παιδοορθοπαιδικός Ιωάννης Δελνιώτης

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εξετάσει το παιδί μου ένας Παιδοορθοπαιδικός;

Η Παιδοορθοπαιδική αποτελεί στην ουσία την απόλυτη προληπτική Ιατρική της Ορθοπαιδικής

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σχεδόν το 1/3 των ολικών αρθροπλαστικών ισχίου (αντικατάσταση της άρθρωσης του γοφού) που πραγματοποιούνται στην ενήλικο ζωή θα είχαν αποφευχθεί με έναν απλό υπέρηχο ισχίου στη βρεφική ηλικία για την πιθανή διάγνωση δυσπλασίας του ισχίου.

Οποιαδήποτε „διαφορετικότητα“ στη βάδιση ή στον άξονα των κάτω άκρων μπορεί να αποτελεί την αιτία για συχνούς ή και μόνιμους πόνους ήδη από τη νεαρή ενήλικη ζωή.

Μωράκι Παιδοορθοπαιδικός Ιωάννης Δελνιώτης

Ποιο είναι το βασικό φάσμα της Παιδοορθοπαιδικής;

Ένας από τους συχνότερους λόγους επίσκεψης σε Παιδοορθοπαιδικό Ιατρείο είναι η επεξήγηση, η ενημέρωση και η καθοδήγηση, εάν το συγκεκριμένο „πρόβλημα“ που απασχολεί τους γονείς και τα παιδιά:

  1. αποτελεί όντως πρόβλημα ή όχι,
  2. εάν χρειάζεται παρακολούθηση και κάθε πότε,
  3. εάν δεν χρειάζεται κανέναν επανέλεγχο
  4. εάν απαιτείται κάποιου είδους αντιμετώπιση (συντηρητική ή χειρουργική).

Η αφορμή της επίσκεψης σε ένα Παιδοορθοπαιδικό Ιατρείο είναι συνήθως η παρότρυνση από κάποιον συνάδελφο (π.χ. Παιδίατρο), η απορία των γονέων πως κάτι που βλέπουν στο παιδί τους δεν είναι εντελώς φυσιολογικό και φυσικά συμπτώματα πόνου ή μείωσης της κινητικότητας κάποιας άρθρωσης.

Μερικά παραδείγματα ερωτημάτων που μπορεί να απασχολούν (και θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να απασχολούν τους γονείς) είναι: Γιατί το παιδί μου σκοντάφτει συχνά; Είναι φυσιολογικό το παιδί μου να περπατάει με τα πόδια στραμμένα προς τα έσω/έξω; Έχει όντως το παιδί μου πλατυποδία; Γιατί το παιδί μoυ δεν τρέχει τόσο γρήγορα όσο τα άλλα παιδιά; Μου είπε ο φυσικοθεραπευτής ότι το παιδί μου έχει λόρδωση. Ισχύει;

Όλα αυτά τα ερωτήματα για να απαντηθούν σωστά και να υπάρξει σωστή καθοδήγηση, απαιτείται πολύ καλή γνώση της φυσιολογικής ανάπτυξης ενός παιδιού και όλων των σταδίων και των αλλαγών που συμβαίνουν από την βρεφική έως την ενήλικη ζωή. Χωρίς τη γνώση αυτή και χωρίς την εμπειρία από πολυάριθμες εξετάσεις παιδιών αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν επαρκώς.

Στη Παιδοορθοπαιδική περιλαμβάνονται επίσης οξείες περιπτώσεις όπως η οστεομυελίτιδα και η σηπτική αρθρίτιδα καθώς και η διερεύνηση και αντιμετώπιση φλεγμονώδους αιτιολογίας αρθροπαθειών (ρευματολογικά νοσήματα, μονοαρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κ.α.).  Το πλήρες εύρος της μπορείτε να το δείτε με μια περιήγηση στην ιστοσελίδα μας.

Κορίτσια παίζουν Παιδοορθοπαιδικός Ιωάννης Δελνιώτης