Εξειδικευμένη γνώμη Ιωάννης Δελνιώτης Παιδοορθοπαιδικός

Εξειδικευμένη γνώμη

Γενικές Υπηρεσίες Παιδοορθοπαιδικής

Στις γενικές υπηρεσίες της Παιδοορθοπαιδικής υπάγεται κυρίως η ενημέρωση, η συμβουλευτική, η επεξήγηση, ο εφησυχασμός των γονέων (ή και όχι) και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί για οποιοδήποτε  „πρόβλημα“ της κίνησης ή της στάσης του σώματος εμφανίζει ένα παιδί.

Ποια είναι μερικά παραδείγματα που μπορεί να απαιτηθεί η γνώμη ενός Παιδοορθοπαιδικού;

Πολύ συχνά έρχονται γονείς ή παραπέμπονται από άλλους συναδέλφους για διάφορους λόγους και αιτίες όπως:

 • Είναι φυσιολογική η στάση που έχει το πόδι του παιδιού που μόλις γεννήθηκε;
 • Είναι φυσιολογικό που τα γόνατα του παιδιού μου κυρτώνουν;
 • Είναι φυσιολογικό που το παιδί μου περπατάει με τα πόδια στραμμένα προς τα έσω/έξω;
 • Το παιδί μου κουτσαίνει. Γιατί συμβαίνει αυτό;
 • Το παιδί μου καμπουριάζει. Είναι απλά κακή στάση σώματος ή πρόκειται για κάτι άλλο;
 • Το παιδί μου σκοντάφτει συχνά. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα;
 • Το παιδί μου περπατάει στις μύτες των ποδιών. Είναι κάτι που πρέπει να ανησυχώ;
 • Άκουσα για τη δυσπλασία ισχίου αλλά το παιδί μου είναι τώρα 5 ετών. Μπορώ να το ελέγξω;

Αυτές οι απορίες και πολλές άλλες μπορούν να απαντηθούν μόνο από άτομα που γνωρίζουν καλά, όλη την πορεία της φυσιολογικής εξέλιξης και ανάπτυξης του μυοσκελετικού συστήματος του παιδιατρικού πληθυσμού.

Γιατί θα πρέπει όμως να εξεταστεί από Παιδοορθοπαιδικό;

Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης ενός παιδιού, τα οστά, οι αρθρώσεις και η γενικότερη στάση του σώματος θα περάσουν από διάφορα στάδια μέχρι την τελική διαμόρφωση αυτών στο τέλος της εφηβείας.

Για παράδειγμα μέχρι μια ηλικία είναι φυσιολογικό τα γόνατα μα κυρτώνουν προς μία μεριά ενώ μετά από μια ηλικία πρέπει να κυρτώνουν προς την αντίθετη πλευρά. Επίσης ένα παιδί που περπατάει με τα πόδια στραμμένα προς τα έσω πρέπει να βρεθεί η αιτία που γίνεται αυτό. Υπάρχουν αιτίες που μπορούμε να περιμένουμε για αυτόματη διόρθωση μέχρι την ηλικία των 6 ετών και αιτίες που μπορούμε να περιμένουμε μέχρι και την ηλικία των 11-12 ετών.

Ένας Παιδοορθοπαιδικός έχει εξειδικευτεί σε όλα αυτά τα θέματα, τα οποία οφείλει να ξέρει για να διαχωρίσει το φυσιολογικό από το παθολογικό καθώς και τα χρονικά περιθώρια που μπορεί να αναμένει για μία αυτόματη διόρθωση ή να επέμβει.

Το βασικό εύρος της Παιδοορθοπαιδικής και οι υπηρεσίες μας με μια γρήγορη ματιά:

 1. Επεξήγηση, καθοδήγηση και περιγραφή της φύσεως οποιουδήποτε παιδοορθοπαιδικού  „προβλήματος“ απασχολεί μία οικογένεια.  Από γενικές ερωτήσεις αν το παιδί περπατάει φυσιολογικά μέχρι ό,τι μπορεί να νομίζει ο γονέας ή το παιδί ότι δεν είναι φυσιολογικό. Θυμηθείτε ότι η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση και ότι το ένστικτο της μητέρας είναι σημαντικότατο.
 2. Κατανοώντας το άγχος των γονέων, τις πολλές και διάφορες γνώμες που μπορεί να έχουν ακούσει (από γνωστούς, φυσικοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, παιδιάτρους, ορθοπαιδικούς κ.α.) και την ανάγκη για να βρουν την καλύτερη λύση για τα παιδιά τους συζητάμε με σεβασμό πάντα στον συνάδελφο τη δική μας προσέγγιση και τακτική σε κάθε παιδοορθοπαιδικό πρόβλημα.
 3. Υπέρηχος ισχίου στη βρεφική ηλικία για αποκλεισμό ή όχι της δυσπλασίας ισχίου.
 4. Διάγνωση της ύπαρξης της δυσπλασίας ισχίου σε οποιαδήποτε ηλικία και αντιμετώπιση αυτής αναλόγως με την ηλικία.
 5. Αντιμετώπιση όλων των κακώσεων, τραυματισμών και καταγμάτων στην παιδική ηλικία.
 6. Εξέταση και αντιμετώπιση όλων των ειδών των στροφικών παραμορφώσεων (βάδιση με τα πόδια προς τα έσω, βάδιση με τα πόδια προς τα έξω).
 7. Εξέταση και αντιμετώπιση όλων των γωνιωδών παραμορφώσεων σε μετωπιαίο επίπεδο (ραιβογονία, βλαισογονία). Αντιμετώπιση στον καταλληλότερο χρόνο μετά από ανάλυση με εξειδικευμένο πρόγραμμα με τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας (8-plates).
 8. Εξέταση και αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος στον άκρο πόδα (ραιβοϊπποποδία, προσαγωγή του πρόσθιου άκρου ποδός, πλατυποδία, κάθετος αστράγαλος, κοιλοποδία, συνοστέωση οστών ταρσού κ.α.).
 9. Εξέταση και αντιμετώπιση του βαδίσματος στις μύτες των ποδιών. Πλήρης επεξήγηση της παθοφυσιολογίας, ανάλυση όλων των μέτρων αντιμετώπισης από συντηρητικές μέχρι χειρουργικές μεθόδους.
 10. Εξέταση, διαπίστωση ή όχι και αντιμετώπιση διαφοράς στο μήκος σκελών (ανισοσκελία). Αντιμετώπιση ανάλογα με την τελική διαφορά που θα προκύψει, το προβλεπόμενο τελικό ύψος του ασθενούς και ενημέρωση για όλες τις πιθανές λύσεις αναλόγως με την αιτία, είτε με επιμήκυνση του κοντύτερου σκέλους είτε με „σταμάτημα“ της ανάπτυξης του μακρύτερου σκέλους στον κατάλληλο χρόνο.
 11. Εξέταση και αντιμετώπιση των παθήσεων της σπονδυλικής στήλης (σκολίωση, κύφωση Scheurmann, κύφωση εύκαμπτη, λόρδωση, ανισορροπία μυών).
 12. Εξέταση και αντιμετώπιση των παθήσεων του θώρακα (σκαφοειδής θώρακας, χοανοειδής θώρακας).
 13. Ακριβής προσδιορισμός της σκελετικής ηλικίας, πρόγνωση του υπόλοιπου ανάπτυξης που έχει ένα παιδί και πρόγνωση του τελικού ύψους του παιδιού.
 14. Διερεύνηση και αντιμετώπιση ρευματολογικής φύσεως ορθοπαιδικών παθήσεων (σε συνεργασία και με εξειδικευμένους παιδορευματολόγους αναλόγως με την βαρύτητα της ρευματικής πάθησης).
 15. Διερεύνηση και αντιμετώπιση των οστικών όγκων καλοήθους αιτιολογίας (οστική μονήρης κύστη, ανευρυσματική κύστη, οστεογχόνδρωμα, μη οστεοποιούμενο ίνωμα κ.α.). Σε περίπτωση πιθανής κακοήθειας ακολουθείται διαφορετικό πρωτόκολλο αντιμετώπισης, πολυσυστηματική προσέγγιση  και συνεργασία με ιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
 16. Διάγνωση και αντιμετώπιση οστεομυελίτιδας και σηπτικής αρθρίτιδας.