Χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί
διάβασε τώρα
άρθρα
info
ενημέρωση
νέα

Χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί

Το χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί είναι μια περίπτωση που δυστυχώς κάποιες φορές θα απαιτηθεί. Τα πιο πολλά κατάγματα στα παιδιά θα αντιμετωπιστούν συντηρητικά, χωρίς την ανάγκη για χειρουργείο. Κάποιες φορές όμως, θα απαιτηθεί και η χειρουργική αντιμετώπιση.

Τι είναι το αντιβράχιο;

Το αντιβράχιο είναι το τμήμα μεταξύ του αγκώνα και της άρθρωσης του καρπού. Αποτελείται από δύο οστά: την κερκίδα και την ωλένη. Όταν μιλάμε για κάταγμα αντιβραχίου, ο όρος είναι λίγο γενικός.

Ένα τέτοιο κάταγμα μπορεί να συμβεί είτε μόνο στην κερκίδα, είτε μόνο στην ωλένη, είτε και στα δύο οστά. Επίσης μπορεί να συμβεί σε οποιοδήποτε σημείο κατά μήκος των οστών, είτε κοντά στον αγκώνα, είτε κοντά στον καρπό.

  • Συνήθως όμως, όταν λέμε κάταγμα αντιβραχίου εννοούμε ότι έχει „σπάσει“ και η κερκίδα και η ωλένη. Επίσης, συνήθως εννοούμε ότι το κάταγμα συνέβη κάπου στη μεσότητα μεταξύ του αγκώνα και του καρπού.

Για περισσότερες πληροφορίες για τα κατάγματα αυτά μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο μας, εδώ.

Κάταγμα αντιβραχίου σε παιδιά Ορθοπαιδικός Θεσσαλονίκη Χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί
Χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδιά: Μπορεί να αφορά την κερκίδα, την ωλένη ή και τα δύο οστά.

Ποια είναι η αντιμετώπιση σε κατάγματα αντιβραχίου;

Η αντιμετώπιση εξαρτάται σχεδόν εξολοκλήρου από το σημείο που συνέβη το κάταγμα, την παρεκτόπιση αυτού και την ηλικία του παιδιού.

Όσο πιο μικρό είναι το παιδί (ηλικίες < 10 ετών) τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να μην χρειαστεί χειρουργείο.

Όσο πιο κοντά είναι το κάταγμα προς τον καρπό τόσο πιο πολλές οι πιθανότητες να μην αντιμετωπιστεί χειρουργικά.

  • Υπάρχουν τόσα πολλά είδη καταγμάτων και τόσες διαφορετικές παραλλαγές που αναλόγως και την ηλικία του παιδιού καθιστούν μία απάντηση αδύνατη. Η κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη και πρέπει να κριθεί αναλόγως.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την περίπτωση επίσης να έχει „σπάσει“ ένα οστό και το άλλο να έχει εξαρθρωθεί. Τέτοιο παράδειγμα περιστατικού μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί

Ένα χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί θα χρειαστεί, όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ή όταν ξέρουμε εκ των προτέρων ότι η παρεκτόπιση του κατάγματος είναι μεγάλη και το κάταγμα δεν θα έχει καλό μελλοντικό αποτέλεσμα.

Κάποια κατάγματα είναι επίσης ασταθή, που σημαίνει ότι δεν μπορούν να μείνουν στη θέση τους ακόμη και όταν μια τέλεια ανάταξη πραγματοποιείται.

Γενικά όσο πιο κοντά στον αγκώνα εντοπίζεται το κάταγμα και όσο πιο μεγάλο είναι το παιδί (> 10-12 ετών) τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να απαιτείται ένα χειρουργείο.

  • Το χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου αποτελεί επίσης την πιο σίγουρη λύση για να „συγκρατηθεί“ ένα κάταγμα και να αποφευχθεί πιθανή μελλοντική παρεκτόπιση του.

Χειρουργείο σε κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί – Πώς γίνεται;

Ένα χειρουργείο για κάταγμα αντιβραχίου σε παιδί πραγματοποιείται με διαφορετικό τρόπο από ότι σε έναν ενήλικα.

Τα χειρουργεία αυτά γίνονται μέσα από ελάχιστα μικρές τομές και αποτελούν τον ορισμό της ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής. Από 2 μικρές τομές (1-2cm) εισέρχονται εντός του οστού δύο εύκαμπτοι ενδομυελικοί ήλοι. Οι ήλοι αυτοί „διαπερνούν“ το σημείο του κατάγματος και στην ουσία το κάταγμα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση πλέον να παρεκτοπιστεί.

Τα οφέλη ενός χειρουργείου σε σύγκριση με την τοποθέτηση γύψου είναι η άμεση κινητοποίηση και του αγκώνα και του καρπού και η αποφυγή συχνών, εβδομαδιαίων ακτινολογικών ελέγχων.

  • Για να καταλάβει κάποιος την διαφορά μπορεί απλά να σκεφτεί ότι η συντηρητική αντιμετώπιση περιλαμβάνει γύψο από „πάνω από τον αγκώνα“ μέχρι και τον καρπό για τουλάχιστον 6 εβδομάδες. Το πρόβλημα που συνήθως προκύπτει είναι η τρομερή δυσκαμψία που παρατηρείται μετά την αφαίρεση αυτού.

Επίσης σε περίπτωση αντιμετώπισης με γύψο απαιτείται συχνός ακτινολογικός έλεγχος για παρακολούθηση ότι το κάταγμα δεν παρεκτοπίζεται.

Με την χειρουργική αντιμετώπιση, ο ασθενής εξέρχεται την ίδια μέρα, μπορεί να κουνάει ελεύθερα τον αγκώνα και τον καρπό (τις περισσότερες φορές) και δεν απαιτείται κανένας επανέλεγχος τις πρώτες εβδομάδες. Το αρνητικό του χειρουργείου είναι ότι καλό θα ήταν μετά από 6 μήνες να βγούνε τα υλικά (οι ήλοι) οπότε και το παιδί θα πρέπει να υποβληθεί σε ένα δεύτερο χειρουργείο.

Το κάταγμα πλέον δεν μπορεί να παρεκτοπιστεί, να στρίψει ή να γωνιάσει. Η διαδικασία της πώρωσης (remodelling) του οργανισμού, θα ευθειάσει πλήρως το κάταγμα (παρακάτω εικόνα).

Συμπερασματικά

Η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι γονείς πρέπει να είναι ενήμεροι για τα υπέρ και τα κατά της κάθε μεθόδου που πρόκειται να ακολουθηθεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί κάποιος να ξεκινήσει συντηρητικά αλλά στην πορεία να χρειαστεί κάποια χειρουργική αντιμετώπιση.

Το αντιβράχιο αποτελείται από 2 οστά που βρίσκονται σε μία τέλεια αρμονία μεταξύ τους. Αν αυτήν δεν αποκατασταθεί επαρκώς μπορεί να προκύψουν προβλήματα όπως μειωμένο εύρος κίνησης και κυρίως μειωμένο εύρος πρηνισμού/υπτιασμού, δηλαδή των στροφών του χεριού. Αυτό μπορεί στο μέλλον να αποτελέσει σημαντικό περιορισμό στη ζωή ενός ανθρώπου.

Το περιστατικό της προηγούμενης ακτινογραφίας μετά από 3 μήνες. Άριστη αποκατάσταση της ανατομίας.