fbpx
διάβασε τώρα
άρθρα
info
ενημέρωση
νέα

4 Συχνές Παιδοορθοπαιδικές Παθήσεις

Σε αυτό το άρθρο θα αναφέρουμε 4 συχνές παιδοορθοπαιδικές παθήσεις. Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, μπορεί να παρατηρήσετε διάφορες παραλλαγές στην βάδιση ή στην ανατομία του παιδιού σας.

Πολλές από αυτές τις καταστάσεις μπορεί να διορθωθούν απλά με το πέρασμα του χρόνου. Κάποιες από αυτές όμως μπορεί να μην διορθωθούν. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το παιδί σας θα έχει κάποιο πρόβλημα.

  • Σε κάθε περίπτωση ένας εξειδικευμένος παιδοορθοπαιδικός θα απαντήσει όλες τις απορίες σας και θα κρίνει αν πρέπει να ανησυχείτε ή όχι.
"εξάρθρημα"-αγκώνα-σε-παιδιά

Παιδοορθοπαιδικές παθήσεις – Νούμερο 1 – Πλατυποδία

Τα παιδιά γεννιούνται με πλατυποδία και αναμένεται τα πρώτα χρόνια ζωής. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να εξεταστούν. Υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις πλατυποδίας που χρήζουν άμεσα αντιμετώπιση.

Τις πιο πολλές φορές ο χρόνος θα κάνει τα θαύματα του και το πόδι θα αλλάξει. Τις περισσότερες φορές και ειδικά τα πρώτα χρόνια δεν θα χρειαστεί κάποια αντιμετώπιση. Πιο σπάνια, η πλατυποδία μπορεί να είναι επώδυνη και το παιδί να αισθάνεται δυσφορία στα πόδια του.

Φυσικοθεραπείες, ορθωτικά και ειδικοί πάτοι μπορεί τότε να χρειαστούν. Κάποιες φορές μπορεί να χρειαστεί και χειρουργική αντιμετώπιση. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε για την πλατυποδία εδώ.

Προχωρώντας στις παιδοορθοπαιδικές παθήσεις έχουμε:

Πιαδοορθοπαιδικές παθήσεις. Πλατυποδία
Πιαδοορθοπαιδικές παθήσεις. Πλατυποδία

Νούμερο 2 – Βάδιση στις μύτες

Η βάδιση στις μύτες αποτελεί κομμάτι της εκμάθησης της βάδισης ενός παιδιού και δεν μας ανησυχεί όταν το παιδί ξεκινάει να βαδίζει.

Προσοχή μήπως είναι μόνο στο ένα πόδι. Απαιτείται άμεσα εξέταση από παιδοορθοπαιδικό.

Μετά την ηλικία των 2-3 ετών, αν ένα παιδί περπατάει στις μύτες καλό είναι να κλείσετε ένα ραντεβού. Ο σκοπός είναι να ενημερωθείτε σωστά για να αποφύγετε μελλοντικά προβλήματα.

Επίμονη βάδιση στις μύτες, σε μεγαλύτερες ηλικίες απαιτεί και νευρολογική εκτίμηση.

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την ηλικία, το πόσο επίμονη είναι η βάδιση και την εξέταση του αχίλλειου τένοντα. Φυσικοθεραπείες και ασκήσεις συνήθως θα χρειαστούν. Σπανιότερα ειδικοί νάρθηκες και ενέσεις Botox θα απαιτηθούν. Αναλυτικά μπορείτε να διαβάσετε για την βάδιση στις μύτες εδώ.

Νούμερο 3 – Ραιβογονία και Βλαισογονία

Η ραιβογονία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη κενού ανάμεσα στα γόνατα ενώ η βλαισογονία από την ύπαρξη κενού ανάμεσα στους αστραγάλους.

Και τα δύο μπορεί να είναι φυσιολογικά ανάλογα με την ηλικία που εμφανίζονται. Η ραιβογονία είναι συχνή σε νήπια ενώ η βλαισογονία σε παιδιά άνω των 3-4 ετών.  

Αν η ραιβογονία ή η βλαισογονία είναι μόνο στο ένα πόδι απαιτείται σίγουρα αξιολόγηση από παιδοορθοπαιδικό.

Τις περισσότερες φορές αυτά θα διορθωθούν από τον οργανισμό και από τον χρόνο. Σπανιότερα θα απαιτηθεί να επέμβουμε χειρουργικά. Πρόκειται για ελάχιστης παρεμβατικότητας χειρουργεία που είναι κρίμα να μην τα εκμεταλλευτεί κάποιος γιατί αργότερα δεν θα έχει αυτή την ευκαιρία. Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να μάθετε εδώ και εδώ.

Νούμερο 4 – Βάδιση προς τα έσω (In-toeing)

Από τις πιο συχνές επισκέψεις σε ένα παιδοορθοπαιδικό ιατρείο είναι η βάδιση με τα πόδια στραμμένα προς τα έσω. Τις πιο πολλές φορές αυτό είναι φυσιολογικό αλλά για να είστε σίγουροι απαιτείται μια κλινική εξέταση.

  • Η βάδιση με τα πόδια στραμμένα προς τα έσω μπορεί να οδηγήσει ένα παιδί στο να σκοντάφτει πιο συχνά, ειδικά αν είναι έντονη. Υπάρχουν τρεις βασικοί λόγοι που μπορεί να ευθύνονται για αυτήν την βάδιση.

Μπορεί να ευθύνεται είτε το πέλμα (άκρος πόδας), είτε το οστό της κνήμης είτε το οστό του μηριαίου.  Τα οστά κατά το πέρασμα του χρόνου έχουν την τάση να στρέφονται προς τα έξω. Τις περισσότερες φορές παρακολουθούμε το παιδί και καταγράφουμε την εξέλιξη της στροφής.

Σε μεγαλύτερη ηλικία και αρκετά σπάνια μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική αντιμετώπιση.

Παιδοορθοπαιδικές Παθήσεις – Συμπερασματικά

Πολλές καταστάσεις στην παιδοορθοπαιδική απαιτούν απλά την μαγεία του χρόνου. Παλιότερα υπήρχε η άποψη ότι ειδικά παπούτσια διορθώνουν πολλά πράγματα. Η επιστήμη έχει εξελιχθεί πάρα πολύ και άπειρες έρευνες έχουν αποδείξει πλέον ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και δεν ίσχυε ποτέ.

Για να είστε σίγουροι ότι όλα αυτά που μπορεί να παρατηρείτε είναι φυσιολογικά, κανονίστε το ραντεβού σας με έναν εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδκό.