Γιατί „κουτσαίνει“ ένα παιδί ;
διάβασε τώρα
άρθρα
info
ενημέρωση
νέα

Γιατί κουτσαίνει ένα παιδί ;

Η απάντηση στην ερώτηση „γιατί κουτσαίνει ένα παιδί“ δεν είναι απλή και δεν είναι μία συγκεκριμένη. Ο ιατρικός όρος που περιγράφει την κατάσταση ενός παιδιού που κουτσαίνει ονομάζεται χωλότητα.

Ο σκοπός μας λοιπόν είναι να βρούμε για ποιο λόγο κουτσαίνει ένα παιδί . Υπενθυμίζω εδώ, ότι η απλή χορήγηση παυσίπονων φαρμάκων ή αντιφλεγμονωδών χωρίς διερεύνηση της αιτίας της χωλότητας δεν είναι σωστή τακτική. Μπορεί σαφώς να χρειαστούν αλλά αφού έχει βρεθεί η διάγνωση της χωλότητας.

Συμβουλές για τους γονείς και για γιατρούς στη ερώτηση: „γιατί κουτσαίνει ένα παιδί“.

  • Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ρωτήσετε το παιδί σας είναι αν χτύπησε ή τραυματίστηκε σε οποιοδήποτε σημείο στο πόδι του (από τον γοφό μέχρι και τον άκρο πόδα).
  • Μικρή, αλλά σημαντική λεπτομέρεια που θα πρέπει να προσέξετε είναι να κοιτάξετε τις πατούσες των ποδιών του παιδιού σε περίπτωση που έχει πατήσει κάτι αιχμηρό ή υπάρχουν κάποια σημεία τραυματισμού κ επομένως το παιδί αρνείται λόγω πόνου να πατήσει το πόδι του.
  • Το αμέσως επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να μετρήσετε τη θερμοκρασία του παιδιού σας . Με ένα θερμόμετρο είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε αν το παιδί κάνει πυρετό.
  • Επίσης, καλό θα ήταν να εντοπίσετε αν μπορείτε το σημείο στο οποίο το παιδί πονάει ή εμφανίζει ενοχλήματα (γοφός; γόνατο; πόδι;).

Γιατί κουτσαίνει ένα παιδί; – Αιτίες

Τραυματισμός

Από τις πιο συχνές αιτίες για τις οποίες ένα παιδί μπορεί να κουτσαίνει. Η κατηγορία αυτή μπορεί να περιλαμβάνει, από διαστρέμματα, μυϊκές θλάσεις, κακώσεις των συνδέσμων του γόνατος μέχρι κ κατάγματα. Κάποιος ακτινολογικός έλεγχος αναλόγως με την περίπτωση μπορεί να κριθεί απαραίτητος.

Οστεομυελίτιδα – Σηπτική αρθρίτιδα

Σε υπόνοια οστεομυελίτιδας θα πρέπει να μετρηθεί η θερμοκρασία του παιδιού, να γίνει αιμοληψία και να εξεταστούν συγκεκριμένες τιμές και αναλόγως με την περίπτωση και τη χρονική διάρκεια των συμπτωμάτων μπορεί να απαιτηθούν ακτινολογικός έλεγχος, υπέρηχος, μαγνητική τομογραφία ακόμη κ παρακέντηση πιθανού οιδήματος. Το κάθε ένα από αυτά έχει συγκεκριμένο λόγο και εξήγηση για το οποίο πρέπει να γίνεται.

Ειδικά το δεύτερο (σηπτική αρθρίτιδα) αποτελεί μία άκρως επείγουσα κατάσταση. Στη σηπτική αρθρίτιδα η γενική εικόνα του παιδιού δεν θα είναι καλή. Το παιδί θα δείχνει την εντύπωση ότι πραγματικά “δεν είναι καλά”. Οι γονείς θα ανησυχήσουν και θα καταλάβουν ότι “κάτι δεν πάει καλά”.

Ο πυρετός μπορεί σε πολύ μικρές ηλικίες να μην είναι τόσο υψηλός όσο θα έπρεπε και αυτό το στοιχείο μπορεί να παραπλανήσει ακόμη και τους γιατρούς.

Υμενίτιδα ισχίου

Ίσως η πιο συχνή αιτία και η απάντηση στην ερώτηση: „γιατί κουτσαίνει ένα παιδί“. Πρόκειται για συλλογή υγρού στην περιοχή του γοφού μη σηπτικής αιτιολογίας (δεν είναι δηλαδή σηπτική αρθρίτιδα). Για να διαβάσετε το άρθρο μας για την υμενίτιδα πατήστε εδώ.

Σημαντικό εδώ είναι το ιστορικό του ασθενούς (ρωτάμε για ιογενείς κυρίως λοιμώξεις του αναπνευστικού το προηγούμενο διάστημα και όχι μόνο). Υπέρηχος ισχίου και αποκλεισμός της σηπτικής αρθρίτιδας θα πρέπει να γίνει.

Γιατί κουτσαίνει ένα παιδί; – Πιο εξειδικευμένες αιτίες

Δυσπλασία Ισχίου

Πρόκειται για μη καλή, μη αρμονική σχέση της κεφαλής μηριαίου και της κοτύλης, της άρθρωσης δηλαδή του γοφού. Αν και ελαφριές μορφές δεν προκαλούν πόνο είναι πολύ σημαντικό όλα τα παιδιά να εξετάζονται αν οι γοφοί τους είναι φυσιολογικοί. Σε ένα παιδί με μια ακτινογραφία, σε οποιαδήποτε ηλικία, ο παιδοορθοπαιδικός σας πρέπει να είναι σε θέση να σας πει αν η ανάπτυξη του γοφού είναι φυσιολογική.

Διαφορά στο μήκος των σκελών των ποδιών – Ανισοσκελία

Επίσης συχνή αιτία χωλότητας. Ο στόχος εδώ είναι να βρεθεί η αιτία που υπάρχει η ανισοσκελία, ποιο σκέλος αφορά, πόση είναι η διαφορά, πόση πρόκειται να γίνει καθώς το παιδί μεγαλώνει και τι διαθέσιμες λύσεις έχουμε.

Νόσος Legg – Calve – Perthes

Διαταραχή της αιμάτωσης της κεφαλής του μηριαίου που πρέπει να αντιμετωπίζεται αποκλειστικά από εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό. Εμφανίζεται με πόνο κ χωλότητα, ιδιαίτερα σε ηλικίες από 4 – 10 χρονών. Η ανάλυση αυτής της νόσου απαιτεί ένα ξεχωριστό άρθρο μόνη της.

Επιφυσιολίσθηση της κεφαλής του μηριαίου

Επείγουσα κατάσταση που πρέπει πάλι να αντιμετωπίζεται από εξειδικευμένο παιδοορθοπαιδικό. Ιδιαίτερα σε ηλικίες από 10 – 15 ετών θα πρέπει όχι απλά να το σκεφτεί ο γιατρός σας αλλά και να το αποκλείσει. Στην περίπτωση αυτή η μόνη λύση είναι η χειρουργική αντιμετώπιση.

Γιατί κουτσαίνει ένα παιδί: Όλες οι αιτίες.
Γιατί κουτσαίνει ένα παιδί: Όλες οι αιτίες.

Άλλες αιτίες που πρέπει να διερευνηθούν

Φλεγμονή ρευματολογικής φύσεως

Όχι σπάνια, πόνοι και διαταραχές στη βάδιση, μετά από ενδελεχή διερεύνηση μπορούν να αποδοθούν σε αρχόμενες ρευματολογικής φύσεως αρθρίτιδες, όπως νεανική ιδιοπαθής αρθρίτιδα, αγκυλοποιητική σπονδυλίτιδα κλπ.

Όγκοι

Διάφοροι όγκοι κ μάλιστα όγκοι που εμφανίζονται με μια ιδιαίτερη προτίμηση στην παιδική και εφηβική ηλικία θα πρέπει να αποκλειστούν ως αιτία γιατί κουτσαίνει ένα παιδί.

Νευρολογικά αίτια

Όταν ένα παιδί κουτσαίνει δε θα πρέπει να ξεχνάται ότι αυτό μπορεί να είναι αποτέλεσμα μη καλής αγωγής των νευρικών σημάτων και η πηγή τους μπορεί να είναι είτε το περιφερικό είτε το κεντρικό νευρικό σύστημα. Κάποιο δηλαδή νευρολογικό πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη ή κάποιο νευρολογικό έλλειμα κεντρικά (εγκεφαλική παράλυση: GMFCS I – II).

Το γεγονός ότι ένα παιδί κουτσαίνει (είτε γιατί πονάει είτε όχι) ή δεν περπατάει φυσιολογικά απαιτεί μια προσεκτική, συστηματική προσέγγιση. Στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για κάτι παροδικό που με κατάλληλη αντιμετώπιση θα περάσει. Τις ίδιες αιτίες που αναφέραμε και στο συγκεκριμένο άρθρο μπορείτε να τις διαβάσετε και στη σελίδα της Αμερικάνικης Ακαδημίας Ορθοπαιδικών χειρουργών πατώντας εδώ.

Η διενέργεια πολλές φορές εξετάσεων (εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες ή και μαγνητική τομογραφία) γίνεται για να αποκλείσουμε άλλες πολύ πιο σοβαρές αιτίες που αν δεν τις προλάβουμε θα έχουν καταστροφικά αποτελέσματα.

Γιατί κουτσαίνει ένα παιδί;

Να θυμάστε πάντα: Όταν ένα παιδί αναφέρει πόνο στο γόνατο πρέπει πάντα να εξετάζεται και ο σύστοιχος γοφός!!

Οι πιο πολλές παθήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Εμφανίζονται δηλαδή σε συγκεκριμένες ηλικίες, έχουν προτίμηση σε συγκεκριμένο φύλο και έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Με μερικές απλές ερωτήσεις, μπορεί ένας έμπειρος ιατρός, από όλη τη λίστα αιτιών, να επικεντρωθεί απευθείας μόνο σε μερικές από αυτές.

Το μητρικό ένστικτο είναι σχεδόν αλάνθαστο. Αν νομίζετε ότι το παιδί σας δεν περπατάει φυσιολογικά αναζητείστε εξειδικευμένη βοήθεια. Μην επαναπαύεστε απλά στη χρήση παυσίπονων φαρμάκων.