fbpx
Δυσπλασία Ισχίου σε παιδιά παιδοορθοπαιδικός
διάβασε τώρα
άρθρα
info
ενημέρωση
νέα

Δυσπλασία Ισχίου σε Παιδιά

Η Δυσπλασία Ισχίου σε παιδιά ή πιο σωστά Αναπτυξιακή Δυσπλασία του Ισχίου (DDH) είναι μία παθολογική κατάσταση που αφορά στην άρθρωση του ισχίου (γοφό).

Πρακτικά η ανατομία της άρθρωσης (κεφαλή του μηριαίου και κοτύλη) δεν είναι ανατομικά σωστή. Αντιθέτως είναι δυσπλαστική.

Η κεφαλή του μηριαίου δηλαδή (που είναι σαν μία μπάλα) δεν βρίσκεται σωστά και βαθιά μέσα στην κοτύλη (τη θέση την οποία πρέπει να βρίσκεται).

Δυσπλασία Ισχίου – Παράγοντες κινδύνου

Η Δυσπλασία Ισχίου συμπεριλαμβάνει ένα εύρος παθήσεων που κυμαίνονται από:

  • Πλήρες εξάρθρημα της κεφαλής (η κεφαλή του μηριαίου είναι εντελώς έξω από την κοτύλη).
  • Υπεξάρθρημα της κεφαλής.
  • Βαριά Δυσπλασία.
  • Ελαφρά Δυσπλασία.

Τα περισσότερα παιδιά γεννιούνται με δυσπλασία. Αν δεν πρόκειται για πλήρες εξάρθρημα η Δυσπλασία Ισχίου μπορεί να μείνει αδιάγνωστη καθώς δεν δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα. Δεν φαίνεται ούτε στην κλινική εξέταση ούτε δίνει κάποια σημάδια.

Δυσπλασία Ισχίου και Εξάρθημα Ισχίου. Η εικόνα παρουσιάζει τις διαφορές.
Δυσπλασία Ισχίου και Εξάρθημα Ισχίου. Η εικόνα παρουσιάζει τις διαφορές.

Παράγοντες κινδύνου ότι ένα παιδί μπορεί να έχει Δυσπλασία Ισχίου:

  • Πρώτο παιδί και κορίτσι.
  • Ισχιακή προβολή.
  • Ιστορικό οικογενειακό ότι κάποιος από τους γονείς ή τα αδέρφια είχε παρόμοιο πρόβλημα.
  • „Φάσκιωμα“ με τα πόδια πλήρως ευθειασμένα ή χιαστί.

Σημάδια και Σημεία της Δυσπλασίας Ισχίου

Η Δυσπλασία του Ισχίου είναι πιο συχνή από ότι φανταζόμασταν στο παρελθόν. Ενώ το αμιγές εξάρθρημα είναι πιο σπάνιο (1 στα 1000 παιδιά), η Δυσπλασία εμφανίζεται περίπου σε 4-5 στα 100 παιδιά.

Τα πρώτα σημάδια μπορεί να μην είναι ορατά μέχρι το παιδί να ξεκινήσει να περπατάει. Μόνο τότε και μόνο αν είναι μεγάλου βαθμού η δυσπλασία μπορεί να εμφανιστεί:

  • Ασυμμετρία πτυχών στα μπουτάκια.
  • Ένα πόδι να μην ανοίγει όπως το άλλο σε αλλαγές πάνες.
  • Κούτσαιμα
  • Ανισοσκελία
  • Πόνος

Σε άλλες περιπτώσεις τα πρώτα σημάδια της δυσπλασίας δεν γίνονται φανερά μέχρι και την ηλικία των 30 ή 40 ετών που πλέον εμφανίζεται η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου και ο ασθενής φλερτάρει σε πολύ νεαρή ηλικία να χρειάζεται να αντικαταστήσει την άρθρωση του ισχίου.

Παιδί με πλήρες εξάρθημα ισχίου. Με το που ξεκίνησε η βάδιση, ξεκίνησε να κουτσαίνει.

Όσο πιο νωρίς – Τόσο καλύτερα

Το κλειδί στη διάγνωση και την αντιμετώπιση είναι η εξέταση από πολύ μικρή ηλικία με υπερηχογράφημα ισχίων. Όσο πιο νωρίς βρεθεί, υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστεί η Δυσπλασία Ισχίου χωρίς χειρουργείο.

Η εξέταση θα πρέπει να γίνεται ήδη την 6η εβδομάδα ζωής. Μετά τον 6 μήνα ζωής η εξέταση εκλογής σε όλα τα κέντρα του κόσμου είναι η ακτινογραφία.

Περισσότερες πληροφορίες για το υπερηχογράφημα ισχίου θα βρείτε εδώ και εδώ.

Η αντιμετώπιση σε αυτές τις περιπτώσεις περιλαμβάνει ειδικούς νάρθηκες που πρέπει να φοράει το μωρό. Σε μεγαλύτερη ηλικία και αν έχει ξεκινήσει να περπατάει δυστυχώς η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική.

Δυσπλασία Ισχίου – Αντιμετώπιση

  • Αν διαγνωστεί εγκαίρως η Δυσπλασία είναι αντιμετωπίσιμη με ειδικούς νάρθηκες που πρέπει να φοράει το παιδί 23 ώρες την ημέρα.
  • Ανά μήνα γίνεται επανέλεγχος με υπερηχογράφημα και η διακοπή της αντιμετώπισης γίνεται όταν το κρίνει ο θεράπων ιατρός.
  • Οι νάρθηκες αυτοί παρόλο που πανικοβάλουν τους γονείς είναι εύκολα ανεκτοί από το παιδί και δεν πονάει.

Χειρουργική Αντιμετώπιση

Χειρουργική αντιμετώπιση απαιτείται όταν το παιδί είναι πάνω από 6 μηνών ή 1 έτους και όταν η συντηρητική αντιμετώπιση δεν καταφέρει να αντιμετωπίσει πλήρως το πρόβλημα.

Όλα εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού και αν πρόκειται για εξάρθρημα ισχίου ή δυσπλασία ισχίου.

  • Αν το παιδί είναι κάτω του 1 έτους και πρόκειται για εξάρθρημα η αντιμετώπιση είναι κλειστή ανάταξη και τοποθέτηση γύψου (hip-spica) που εκτείνεται από τον κορμό μέχρι τα πόδια. Η διαδικασία αυτή γίνεται υπό μέθη σε χειρουργική αίθουσα.
  • Αν δεν είναι εφικτή η κλειστή ανάταξη, πρέπει να γίνει ανοικτή ανάταξη με τομή ώστε να μπορέσει να τοποθετηθεί η κεφαλή του μηριαίου μέσα στην κοτύλη.
  • Σε πιο μεγάλα παιδιά συνυσπάρχουν και ανατομικές ανωμαλίες. Δηλαδή εκτός από την ανάταξη της κεφαλής του μηριαίου μπορεί να απαιτηθούν οστεοτομίες στο οστό του μηριαίου και στο οστό της λεκάνης.
  • Μετά από αυτά τα χειρουργεία θα απαιτηθεί πιθανόν πάλι τοποθέτηση γύψου (hip-spica).

Νάρθηκες για την αντιμετώπιση της Δυσπλασίας Ισχίου.

Δυσπλασία Ισχίου σε μεγαλύτερες ηλικίες

Σε μεγαλύτερες ηλικίες η αντιμετώπιση είναι μόνο χειρουργική με οστεοτομίες στα οστά της λεκάνης και του μηριαίου οστού.

Ειδικά για ηλικίες από την εφηβεία και μετά, τα χειρουργεία αυτά είναι μεγάλα και απαιτούν μεγάλο χρόνο αποκατάστασης.

Συμπερασματικά

Η Δυσπλασία Ισχίου είναι μια δύσκολη πάθηση με μεγάλο εύρος εκδήλωσης. Το χειρότερο κομμάτι της δυσπλασίας είναι ότι είναι ασυμπτωματική. Οπότε μπορεί κάποιος να έχει πρόβλημα και να μην το ξέρει.

Η Αναπτυξιακή Δυσπλασία Ισχίου αντιμετωπίζεται εύκολα αν διαγνωστεί εγκαίρως με υπερηχογράφημα ισχίων. Δεν είναι τυχαίο που κάποιες χώρες έχουν εφαρμόσει το υπερηχογράφημα ως υποχρεωτική εξέταση σε όλα τα μωράκια.

Για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό μπορείτε να καλέσετε στο ιατρείο μας και να σας καθοδηγήσουμε αναλόγως.