Κάταγμα έξω βραχιονίου κονδύλου σε παιδί – Χειρουργείο
Το κάταγμα του έξω βραχιονίου κονδύλου αποτελεί ένα κάταγμα στην περιοχή του αγκώνα. Είναι πιο σπάνια από τα υπερκονδύλια κατάγματα, για τα οποία έχουμε γράψει άλλο άρθρο με περιστατικά μας, εδώ.
Κάταγμα έξω βραχιονίου κονδύλου – Γιατί θέλει προσοχή;
Η άρθρωση του αγκώνα αποτελείται από 3 οστά. Το βραχιόνιο, την κερκίδα και την ωλένη. Εικόνες και σχετικές πληροφορίες για όλα τα κατάγματα στην περιοχή του αγκώνα μπορείτε να βρείτε στο άρθρο μας, εδώ.
Το κάταγμα του κονδύλου είναι ένα κάταγμα ενδαρθρικό, εντός της άρθρωσης δηλαδή. Όλα τα ενδαρθρικά κάταγμα είναι πιο σοβαρά καθώς μπορούν να επηρεάσουν την ανατομία της άρθρωσης. Επίσης χαρακτηρίζεται από το γεγονός ότι:
- Έχουν αυξημένες πιθανότητες να μην κολλήσουν (πιο συχνό φαινόμενο με την συντηρητική αγωγή).
- Έχουν αυξημένες πιθανότητες να αργήσουν να κολλήσουν.
- Έχουν συσχετιστεί με δυσκαμψία του αγκώνα.
- Μπορούν να επηρεάσουν την τελική διαμόρφωση του αγκώνα σε ένα παιδί που μεγαλώνει.
- Και επίσης μένουν πολλές φορές αδιάγνωστα καθώς άτομα με μη μεγάλη εμπειρία, μπορεί να μην τα παρατηρήσουν.
Παρουσίαση περιστατικού – Ταξινόμηση
Τα κατάγματα ενός κονδύλου μπορούν να αντιμετωπιστούν με γύψο, με χειρουργείο χωρίς διάνοιξη του αγκώνα και με χειρουργείο με διάνοιξη του αγκώνα.
Όπως θα δείτε στην παρακάτω εικόνα, τα κατάγματα αυτά χωρίζονται σε ελάχιστα παρεκτοπισμένα, σε παρεκτοπισμένα και σε πολύ παρεκτοπισμένα με στροφή.
Το παρακάτω παιδί (6 ετών) παρουσιάστηκε με κάταγμα του έξω κονδύλου πλήρως παρεκτοπισμένο και με στροφή. Η ανατομία της άρθρωσης είχε πλήρως διαταραχθεί.
Αυτό το κάταγμα είναι αρκετά σπάνιο και για να αναταχθεί στη θέση είναι σχεδόν απίθανο αν δεν διανοιχθεί η άρθρωση του αγκώνα.
Στη δική μας περίπτωση πραγματοποιήθηκε προσπέλαση στην άρθρωση του αγκώνα από έξω, ανεύρεση του κατάγματος, ανάταξη αυτού στην ανατομική του θέση και σταθεροποίηση αυτού. Όλα αυτά γίνονται υπό ακτινολογικό έλεγχο.
Σε τέτοια κατάγματα όλο το βάρος πέφτει στην ανάταξη της αρθρικής επιφάνειας. Μόλις αναταχθεί το συγκεκριμένο κάταγμα συγκρατείται στη θέση του με 2-3 βελόνες Kirschner ή 1-2 βίδες.
Μετεγχειρητική Πορεία
Μετά το χειρουργείο τοποθετείται νάρθηκας για 5-6 εβδομάδες ενώ οι βελόνες που τοποθετήθηκαν αφαιρούνται στο ιατρείο (χωρίς ανάγκη δεύτερου χειρουργείου) σε 3,5-4 εβδομάδες.
Τα κατάγματα στην περιοχή του αγκώνα σε παιδιά απαιτούν πολύ καλή γνώση και μελέτη μετά από σωστό ακτινολογικό έλεγχο.
Πολύ σημαντικό είναι η επικοινωνία με την οικογένεια για τα ρίσκα και τα οφέλη μιας συντηρητικής και μιας χειρουργικής ανατιμετώπισης ώστε να ενημερωθούν οι γονείς και να παρθεί η σωστή απόφαση για το παιδί.